Expositie foto’s Issei Suda (1940-2019)

Foto van zwemster van Japanse fotograar Issei Suda

In Antwerpen in museum FOMU is op dit moment een overzichtstentoonstelling te zien van de Japanse fotograaf Issei Suda.

In de Japanse fotowereld is Issei Suda (1940-2019) een beroemde naam, maar in Europa is zijn werk relatief onbekend. Met deze eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Japan wil het FOMU daar verandering in brengen. (FOMU Antwerpen)

Ook voor mij was Issei Suda een onbekende naam, maar na het zien van deze expositie zal ik zijn naam niet meer snel vergeten. Al was het maar omdat ik lang (en tevergeefs) heb zitten zoeken naar een van zijn fotoboeken met daarin de foto van het jonge meisje dat bij een lantaarnpaal staat en dromerig met haar vinger de groeven tussen de stenen van een muur volgt. Althans, dat is wat ik erin zie.

De foto’s van Issei Suda hebben veel kanten vind ik. Sommigen doen denken aan straatfoto’s van Ed van der Elsken, anderen zijn weer abstract en kunstzinnig of poëtisch en haast surrealistisch. Foto’s van mensen, dieren, natuur, vormen, licht, schaduw, beweging. En vooral ook dat wat altijd weer nét buiten het beeld en de menselijke waarneming lijkt te vallen en juist daardoor een enorme aantrekkingskracht heeft.

Op dit moment is er maar één boek van Issei Suda te krijgen in Nederland (My Japan), de anderen zijn peperduur en helaas alleen maar te bestellen via buitenlandse boekhandels. Er is nog een 2e boek te bestellen (Titel: 78), maar dit is Engelstalig en veel van de foto’s uit dit boek zijn opgenomen in het boek My Japan.

Foto van meisje bij lantaarnpaal van Issei Suda
Overzichtstentoonstelling Japanse fotograaf Issei Suda in FOMU Antwerpen