Expositie foto’s Issei Suda (1940-2019)

Foto van zwemster van Japanse fotograar Issei Suda

In Antwerpen in museum FOMU is op dit moment een overzichtstentoonstelling te zien van de Japanse fotograaf Issei Suda.

In de Japanse fotowereld is Issei Suda (1940-2019) een beroemde naam, maar in Europa is zijn werk relatief onbekend. Met deze eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Japan wil het FOMU daar verandering in brengen. (FOMU Antwerpen)

Ik heb tevergeefs gezocht naar een van zijn fotoboeken met daarin de mooie foto van het jonge meisje dat bij een lantaarnpaal staat en – zo lijkt het – dromerig met haar vinger de groeven tussen de stenen van een muur volgt.

Issei Suda’s foto’s doen soms denken aan straatfoto’s van bijvoorbeeld Ed van der Elsken, anderen zijn weer abstract en kunstzinnig of poëtisch en surrealistisch. Foto’s van mensen, dieren, natuur, vormen, licht, schaduw, beweging. En dat wat nét buiten het beeld en de menselijke waarneming lijkt te vallen.

Op dit moment is er maar één boek van Issei Suda te koop in Nederland (My Japan). Andere boeken zijn peperduur en alleen te bestellen via buitenlandse boekhandels. Er is nog een 2e boek (Titel: 78), maar dit is Engelstalig en veel van de foto’s uit dit boek zijn opgenomen in het boek My Japan.

Foto van meisje bij lantaarnpaal van Issei Suda
Overzichtstentoonstelling Japanse fotograaf Issei Suda in FOMU Antwerpen