Foto’s uit een tijd dat er nog geen overdaad aan foto’s was en kranten voornamelijk nog bestonden uit grote koppen en veel tekst. Beeld werd maar mondjesmaat gebruikt in kranten, en niet iedereen had thuis een fototoestel liggen. Tegenwoordig heeft iedereen een camera, soms zelfs meerdere.
Veel mensen maken nu bijna dagelijks foto’s, omdat het kan. Of omdat iedereen het doet. Foto’s van hun dieren, vrienden, vakanties, zichzelf. Ze worden op Facebook, Instagram of Flickr gezet, en daar verdwijnen ze ook weer. Behalve enkele leuke herinneringen zijn de meeste beelden zoals een radio-uitzending. Je luistert ernaar en weg is het.
De foto’s van Kertész zijn bijzonder. Het zijn beelden die (bij)blijven, universeel en tijdloos. Het zijn net zozeer beelden van binnenkanten als van buitenkanten, zelfs wanneer het een foto is van een vaas met bloemen of een tafeltje met een bril en pijp. De foto’s zijn in tegenstelling tot die bij de expositie van Salgado zeer bescheiden van formaat, vaak niet groter dan een A4-tje. Dat komt in dit geval de foto’s erg ten goede. Zo bewaren ze hun intieme en poëtische karakter.
Als je de laatste foto’s bekeken hebt en je weer naar buiten loopt vraag je je af waar de fotografie van die tijd gebleven is en waarom die nog maar zo weinig terug te zien is in het werk van hedendaagse fotografen. Er zijn er wel die het proberen, maar op de een of andere manier lijkt dat toch altijd een beetje te mislukken.
De tentoonstelling bestaat uit zijn vroege werk gemaakt in zijn geboorteland Hongarije, de periode in Parijs, waar hij tussen 1925 en 1936 één van de voornaamste figuren in de avant-garde fotografie was en New York, waar hij bijna vijftig jaar woonde. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de fotograaf die door Henri Cartier-Bresson als één van zijn leermeesters werd beschouwd. Ondanks een verscheidenheid aan periodes en omstandigheden, thema’s en stijlen onthult de tentoonstelling de consistente poëtische benadering in het werk van André Kertész. (bron: Foam Amsterdam)